Den internasjonal morsmålsdagen og forklaringen

DELE:

Siden 21. februar 2000 UNESCO markerer den internasjonale dagen for morsmål for å fremme verdens språklige og kulturelle mangfold.

Dette innlegg handler om morsmål, internasjonal morsmålsdagen, og historien av internasjonal morsmålsdagen. 

Hva er morsmål? 

Morsmål er et språket som snakker mor, og det språket arver vi fra mor. 
For noen sin morsmål er norsk (bokmål og nynorsk), samisk (Sámi folk), svensk, dansk, tysk, polsk, engelsk, eller andre språk. 
For meg, morsmål er Bangla eller Bengali, og jeg er glad og stolt av min morsmål. 

Norsk er Norwegian på engelsk, men det heter norsk på bokmål og nynorsk. Samme som Bangla er Bengali på Engelsk, men det heter Bangla på Bangla.

Jeg mener, siden menneskene starte å utvikle seg, og innovert språk for å kommunisere med hverandre. Fra den datoen til i dag språk er den viktigste og fantastisk del av menneskelige utvikling. 

Hva er antall språk i verden?

Vi har omtrent 6000 ulike språk i verden i dag, og jeg respekterer alle språkene. 

I dag mest brukelig topp språk etter befolkning er Mandarin kinesisk, spansk, engelsk, hindi, Bangla, portugisisk, og russisk.
Den internasjonal morsmålsdagen og forklaringen

Hva er historien bak internasjonal morsmålsdagen? 

Siden 21. februar 2000 UNESCO markerer den internasjonale dagen for morsmål for å fremme verdens språklige og kulturelle mangfold.

Har du tenkt noen gang, hvorfor UNESCO markerer internasjonal morsmålsdagen i 21 februar?

Fordi folk har ofret livet sitt for få rettighet til å snakke på sitt morsmål i 21 februar 1952 i Dhaka, Bangladesh.

For å forstår konsekvensene og politisk bakgrunn av historien vi må reise tilbake i 1947 i India.

Som vi vet at India er en flerspråklig, flerkulturell og flere religiøs land.

I August 15, 1947 India ble delt i to deler på grunn av religiøs og politisk fellesskap. 
Det ble delt som en knekkebrød, selv om forskjellige biter hadde forskjellige språk og kultur. Det ble så samlet i to deler, det heter India og Pakistan. 
Da Pakistan var to biter, og det het Vest-Pakistan og Øst-Pakistan ( i dag det heter Bangladesh). Vest-Pakistan var en side av India og Øst-Pakistan var andre side av India. 
Og, det to biter blitt slått sammen, fordi de hadde en ting felles, det er Islam, og mest partene innbyggere var Muslim, bortsett fra kultur, språk og resten alt.

Hva skjedde i 21. februar i 1952?

Den 21. februar i 1952 ble flere Dhaka universitetsstudenter og over 100 skadet av Pakistans soldater i Dhaka, Bangladesh, da de demonstrerte for anerkjennelse av sitt morsmål, Bangla.

Myndighetene i det daværende Pakistan (som da var delt i Vest-Pakistan og Øst-Pakistan/Bangladesh) hadde erklært Urdu som den eneste offisielle språket, selv om majoriteten snakket Bangla.
Dette førte til store protester, og den tragiske hendelsen. FN har valgt denne datoen å markere den internasjonale morsmålsdagen, og har markert den siden 2000 for å fremme språklig og kulturelt mangfold. 

Den internasjonale morsmålsdagen ble utropt under generalkonferansen til UNESCO november 1999.

I dag er der den 21 Februar 2021.
Gratulerer med internasjonal morsmålsdagen!

Les også: Mitt identitet

Den internasjonal morsmålsdagen og forklaringen

KOMMENTARER

Navn

1. mai,1,Artikkel,1,Dikt,4,Historien,1,Identitet,1,Internasjonal,1,Morsmål,1,Mål,1,Naturen,1,Språk,2,ToonsMag,1,
ltr
item
Bare norsk: Den internasjonal morsmålsdagen og forklaringen
Den internasjonal morsmålsdagen og forklaringen
Siden 21. februar 2000 UNESCO markerer den internasjonale dagen for morsmål for å fremme verdens språklige og kulturelle mangfold.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj2X7nLJ8Gp6SuR21Iyv3BMybq_A2pb5EdxTf6O_TJYFaoxUCoe9AqkLw5FZ6cV4-1VD1HI91CiG5-5rWUrCZfdaQU6u4sJzUPpxnS5Z23kOtPAKjB3n-IeuqZ8amrzSmRXnF_qu4EG9PVH/w226-h320/mother-language-poster.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj2X7nLJ8Gp6SuR21Iyv3BMybq_A2pb5EdxTf6O_TJYFaoxUCoe9AqkLw5FZ6cV4-1VD1HI91CiG5-5rWUrCZfdaQU6u4sJzUPpxnS5Z23kOtPAKjB3n-IeuqZ8amrzSmRXnF_qu4EG9PVH/s72-w226-c-h320/mother-language-poster.jpg
Bare norsk
https://barenorsk.arif.no/2021/02/den-internasjonal-morsmalsdagen-og.html
https://barenorsk.arif.no/
https://barenorsk.arif.no/
https://barenorsk.arif.no/2021/02/den-internasjonal-morsmalsdagen-og.html
true
5724154657982784639
UTF-8
Lastet alle innlegg Fant ingen innlegg SE ALT Les mer Svare Avbryt svar Slett Av Hjem SIDER POSTER Se alt ANBEFALT FOR DEG ETIKETT ARKIV SEARCH ALLE POSTER Fant ingen innlegg som samsvarer med forespørselen din Tilbake hjem Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec akkurat nå For 1 minutt siden $$1$$ minutes ago 1 time siden $$1$$ hours ago I går $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago mer enn 5 uker siden Følgere Følg DETTE PREMIUMINNHOLDET ER LÅST TRINN 1: Del til et sosialt nettverk TRINN 2: Klikk på lenken på det sosiale nettverket Kopier hele koden Velg alle Kode Alle koder ble kopiert til utklippstavlen din Kan ikke kopiere kodene / tekstene. Trykk [CTRL] + [C] (eller CMD + C med Mac) for å kopiere Innhold